Back

1 op de 3 mensen voelt een zekere schaamte bij het dragen van een ondersteunend hoortoestel

Image Hearing Survey Press release.jpg

Sennheiser-enquête toont aan: zwaar sociaal stigma op het dragen van ondersteunende hoortoestellen, zeker in vergelijking met het dragen van een bril.

2 maart 2023 – Een bril dragen beschouwen we als sociaal aanvaard, maar dat geldt niet voor een ondersteunend hoortoestel? Een nieuwe, onafhankelijke studie in opdracht van Sennheiser wijst uit dat 1 op de 3 mensen tussen 45 en 70 jaar oud een zekere schaamte voelt of zou voelen bij het dragen van een ondersteunend hoortoestel, zoals bijvoorbeeld een hoorapparaat of een spraakverbeterende hearable. Dit staat in schril contrast tot slechts 1 op 10 mensen die hetzelfde zouden voelen bij het dragen van een bril. De enquête werd uitgevoerd onder 2.500 respondenten tussen 45 en 70 jaar oud, met ongeveer telkens 500 van de VS, het VK, Duitsland, Frankrijk en Australië. ​

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 3 maart uitgeroepen tot Internationale Dag van het Gehoor en zet het belang in de kijker van een integratie van oor- en gehoorzorg. Oor- en gehoorproblemen komen opvallend vaak voor: wereldwijd leven ongeveer 1 op 5 mensen met een of andere vorm van gehoorverlies. * De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat tegen 2030 bijna 630 miljoen mensen wereldwijd een gehoorbeperking zullen hebben. Tegen 2050 zou dat kunnen oplopen tot 900 miljoen. Momenteel geeft 15% van de Amerikaanse volwassenen van 18 of ouder aan een gehoorprobleem te hebben. ** Onbehandeld gehoorverlies op middelbare leeftijd blijft de grootste beïnvloedbare risicofactor voor dementie.

Volgens de Hearing Loss Association of America wachten mensen met gehoorverlies gemiddeld zeven jaar voor ze hulp zoeken. *** Dit kan ook helpen om enkele andere revelaties uit de studie in opdracht van Sennheiser in hun context te plaatsen, die vaststelde dat 36% van de 45- tot 70-jarigen moeite heeft om conversaties in luide omgevingen te verstaan, bijvoorbeeld in een restaurant. Sterker nog: 39% van deze leeftijdsgroep heeft al gedaan alsof hij iemand in een conversatie hoorde, maar kon die persoon niet goed verstaan door achtergrondlawaai – en deed dan maar alsof hij de persoon hoorde.

Dit is een opvallend vaak voorkomend probleem bij 45- tot 70-jarigen en er verschijnen nu nieuwe technologieën en producten op de markt om dit aan te pakken. De Sennheiser Conversation Clear Plus die in januari 2023 gelanceerd werd, is zo'n product. De 'true wireless' oordopjes versterken de stem van de persoon waar de gebruiker naar kijkt, terwijl het volume van andere mensen en dingen in de achtergrond beperkt wordt. Dit maakt het veel makkelijker om conversaties in lawaaierige omgevingen te volgen.

“We voerden deze enquête uit om de aandacht te vestigen op het sociale stigma dat verbonden is met het dragen van ondersteunende hoortoestellen in het openbaar of onder vrienden", zegt Sonova Consumer Hearing GVP Martin Grieder. “We willen ook onderstrepen hoe vaak bepaalde gehoorproblematieken voorkomen, en we hopen dat deze resultaten kunnen helpen om de discussie op gang te brengen en het bewustzijn te verhogen, zodat dit stigma verleden tijd wordt.”

 

* World Health Organization

** National Institute on Deafness and other Communication disorders

*** Hearing Loss Association of America

 

www.sennheiser-hearing.com 

Press release Hearing Survey NL

PDF - 265 Kb

 


Milan Schlegel

PR and Influencer Manager EMEA for Sennheiser Headphones & Soundbars, Sonova Consumer Hearing GmbH

 

Jana Strouven

TEAM LEWIS

 

Over Sennheiser

Over het Merk Sennheiser 

Wij leven en ademen audio. We worden gedreven door de passie om audio-oplossingen te creëren die een verschil kunnen maken. Bouwen aan de toekomst van audio en onze klanten opmerkelijke geluidservaringen bieden - dat is waar het merk Sennheiser al meer dan 75 jaar voor staat. Terwijl professionele audio-oplossingen zoals microfoons, conferentiesystemen, streaming-technologieën en monitoringsystemen deel uitmaken van de activiteiten van Sennheiser electronic SE & Co. KG, worden de activiteiten met consumentenapparatuur zoals hoofdtelefoons, soundbars en spraakverbeterde hearables beheerd door Sonova Holding AG onder de licentie van Sennheiser. 


www.sennheiser.com
www.sennheiser-hearing.com