Back

Nieuwe filtermodule voor Sennheisers gamma MKH 8000 RF-condensatormicrofoons

EW-DX_Mood_Shot_ProAudio_1136837141.jpg

Nieuwe filtermodule vervult de wensen van de klant

Brussel – Sennheiser heeft een nieuwe filtermodule voor zijn gamma MKH 8000 RF-condensatormicrofoons gelanceerd. Zowel bij het omroepen als filmen houdt de nieuwe MZF 8000 II efficiënt wind- en contactgeluid met een lage frequentie tegen. Dit zorgt voor hoorbaar betere opnames en garandeert dat de ingangstrap van aangesloten recorders niet overstuurd geraakt. Bij het ontwerpen van de filtermodule werd rekening gehouden met de feedback van gebruikers, en deze zal het huidige model vervangen.

De nieuwe MZF 8000 II-filtermodule

 

“De MKH-gebruikerscommunity heeft ons ondersteund bij het ontwerpen van de nieuwe filtermodule, en deelde haar favoriete drempels en waarden voor de low-cut en pad met ons”, vertelt Kai Lange, Product Manager Professional, Wire-bound. De tweede generatie van de filtermodule beschikt over een schakelbare, hoogkwalitatieve 10dB-pad, evenals een schakelbare low-cut bij 70 Hz (-3 dB) en een vaste low-cut bij 16 Hz (‑3 dB), allebei met een verbeterde filtersteilheid van 18 dB/oct.

Terwijl specifiek daarvoor bestemde omroepmicrofoons zoals de MKH 8060- en MKH 8070-shotgunmicrofoon af fabriek voorzien worden van een low-cut filter om wind- en structuurgeluid te elimineren, is dat bij andere microfoons uit de MKH 8000-serie niet het geval. Ze worden ook geclassificeerd als high-end studiomicrofoons en worden gebruikt voor uiterst gedetailleerde natuuropnames. Vandaar dat ze over een erg brede frequentierespons beschikken – bijvoorbeeld 10 tot 60.000 Hz, in het geval van de omnidirectionele MKH 8020. Door de filter toe te voegen voldoen ze aan de specifieke vereisten voor omroepen en filmen.

Bij het gebruik van recorders beperkt de schakelbare 10dB-pad van de MZF 8000 II het audiosignaal van luide bronnen op betrouwbare wijze, en verzekert zo dat de ingangstrap van de aangesloten recorder niet overstuurd geraakt. Over deze functie beschikken alle microfoons uit de 8000-serie.

De filtermodule heeft een extreem lage inherente eigen ruis om complexe akoestische details te vrijwaren. Met haar diameter van 19 mm en een lengte van slechts 29 mm kan deze compacte module rechtstreeks op de microfoon geschroefd worden of vanop afstand worden toegevoegd, bijvoorbeeld aan het einde van een MZL-kabel, voor toepassingen waarbij de microfoon zo onopvallend mogelijk moet zijn.

Stemmen van gebruikers


Peter Caeldries, een field recorder wiens werk gepubliceerd werd op labels als Gruenrekorder en Engraved Glass, gaf zijn mening over de MZF 8000 II-filtermodule: “Op fieldrecordingtrips kan je je soms op verlaten plekken bevinden, en toch hoge niveaus van geluid met een lage frequentie ervaren. Dat verstoort het geluidsbeeld en vreet te veel aan de dynamiek van de opname. Ik zocht al geruime tijd naar een inline filter die zacht genoeg is om het low-end onder controle te krijgen, maar de natuurlijke feel van de plek intact laat. Ik vind dat de MZF 8000 II bij 70 Hz deze leemte perfect invult.”

Ook Pedro Van der Eecken, geluidstechnicus en eigenaar van The Image & Sound Factory, dat bekend staat voor zijn expertise op het vlak van high-end productiegeluid en audiopostproductie, deelde zijn inzichten in verband met de MZF 8000 II-filtermodule: “Na de voorstelling van Sennheisers modulaire 8000-microfoonreeks waren we meteen geweldige fans. Al meer dan dertig jaar vertrouwen we dag in dag uit op Sennheiser-microfoons, zowel op de set als in de studio. De technologische vooruitgang in de 8000-serie in vergelijking met de aloude MKH-serie is opmerkelijk, en wordt bijzonder duidelijk in het opgevangen audiosignaal. Het resultaat is een lagere ruisvloer, terwijl tegelijk het typische timbre van de Sennheiser-microfoons behouden blijft – een kwaliteit die we zeer weten te waarderen.”

“Tijdens onze beoordeling van de MZF 8000 II-filtermodule werd al snel duidelijk dat haar aangepaste filtercurves tegemoetkomen aan de vereisten van gecontroleerde opnames op de set. Deze aanpassingen maken van de nieuwste generatie van de MZF 8000 onze favoriete oplossing voor onze microfoons op de set, en stellen ons in staat om nutteloze ruis, contactgeluid en ander rumoer vooraf aan de bron te elimineren.”

“Het resultaat: verbeterde resultaten, minder interferentie van compressie en limiters in het signaal door nutteloze en/of ongewenste frequenties, en aldus meer relevante dynamiek op de opname. En last but not least: blije Production Sound Mixers, Boom Operators, Sync Editors en Re-Recording Mixers! Elke Production Sound Mixer die met Sennheiser-microfoons werkt, zou zichzelf tekortdoen als hij deze niet in zijn uitrusting zou opnemen. Of zou ze tenminste eens moeten uitproberen!”

Technische gegevens


Afmetingen: ⌀ 19 x 29 mm
Gewicht: 26 g
Demping/pad: -10 dB (schakelbaar)
Nominale impedantie: 50 ohm
Fantoomvoeding: 44 tot 52 V
Werkingstemperatuur: -10°C tot +60°C
Equivalent geluidsniveau: toename bij 0 dB: 1 dB(A), bij -10 dB: 4 dB(A)
Bereik ingangsspanning: bij 0 dB: max. 14 dBV, bij -10 dB: max. 9 dBV
Uitgangsspanning: bij 0 dB: max. 14 dBV, bij -10 dB: max. -1 dBV
Low-cut filter: -3 dB bij 16 Hz, 18 dB/oct (vast); -3 dB bij 70 Hz, 18 dB/oct (schakelbaar)

 

(Einde)

Bijhorende afbeeldingen kunnen hier gedownload worden.


 

Ann Vermont

Communications Manager Europe, Sennheiser France

Sennheiser MKH 8000 RF_NL.pdf

PDF - 261 Kb

 


Over Sennheiser

Over het Merk Sennheiser 

Wij leven en ademen audio. We worden gedreven door de passie om audio-oplossingen te creëren die een verschil kunnen maken. Bouwen aan de toekomst van audio en onze klanten opmerkelijke geluidservaringen bieden - dat is waar het merk Sennheiser al meer dan 75 jaar voor staat. Terwijl professionele audio-oplossingen zoals microfoons, conferentiesystemen, streaming-technologieën en monitoringsystemen deel uitmaken van de activiteiten van Sennheiser electronic SE & Co. KG, worden de activiteiten met consumentenapparatuur zoals hoofdtelefoons, soundbars en spraakverbeterde hearables beheerd door Sonova Holding AG onder de licentie van Sennheiser. 


www.sennheiser.com
www.sennheiser-hearing.com