Back

Sennheiser investeert in Noors scale-upbedrijf sensiBel  

5_upscaled_2.jpg

Vooruitstrevende scale-up produceert optische MEMS-microfoons van slechts enkele millimeters groot die een eersteklas geluidskwaliteit bieden.  

Amsterdam, 28 februari 2024 – Sennheiser investeert samen met zijn investeerders 7 miljoen euro in het Noorse scale-upbedrijf sensiBel. Het bedrijf ontwikkelde optische MEMS-microfoons die ondanks hun piepkleine formaat een eersteklas geluidskwaliteit leveren. De miniatuurmicrofoons zorgen voor een compleet nieuwe ervaring in toepassingsdomeinen als consumentenelektronica, automotive, vergaderoplossingen en medische apparatuur.

Voortdurend voortbouwen aan de toekomst van de audiowereld en buitengewone geluidservaringen creëren: dat is de ambitie die de Sennheiser Group motiveert. Gedreven door die doelstelling breidt het familiebedrijf zijn sterke positie als leverancier van professionele geluidsoplossingen verder uit. "We willen als bedrijf duurzaam groeien. Naast investeren in onze bestaande activiteiten betekent dit ook investeren in veelbelovende domeinen buiten de onderneming, op voorwaarde dat deze goed aansluiten bij ons bedrijf en onze visie”, verduidelijkt Co-CEO Daniel Sennheiser. Andreas Sennheiser vult aan: "sensiBels innovatieve optische MEMS-technologie is een duidelijk voorbeeld van zo’n veelbelovend domein in opmars. Als investeerders kijken we ernaar uit om deze baanbrekende ontwikkeling actief te stimuleren." ​ ​

SensiBel heeft een miniatuurmicrofoon ontwikkeld die gebruikmaakt van optische technologie die een generatieshift mogelijk maakt in de prestaties van MEMS-microfoons, en die momenteel getest wordt bij vooraanstaande klanten. “sensiBel deelt eenzelfde visie met Sennheiser en we zijn fier dat we Sennheiser als investeerder mogen verwelkomen”, zegt sensiBels CEO Sverre Dale Moen. Hij vervolgt: “We zijn ervan overtuigd dat een investering van een audiobedrijf met zo’n hoog aanzien getuigt van de verdiensten van de technologie en het potentieel van optische MEMS-technologie om de toekomst van miniatuurmicrofoons vorm te geven.” ​ 

MEMS-microfoons van sensiBel
MEMS-microfoons van sensiBel

Het kenmerk dat de unieke technologie van sensiBel onderscheidt, is het gebruik van lichtgolven om de beweging van het membraan te meten. Conventionele MEMS-microfoons daarentegen meten een elektrisch veld tussen het bewegende membraan en een achterplaat. Maar in sensiBels optische systeem produceert een lazer lichtstralen die op het microfoonmembraan geprojecteerd worden en gereflecteerd worden op een fotodetector. De gereflecteerde stralen worden opgevangen en verwerkt in een Application Specific Integrated Circuit (ASIC) met een digitale output data interface. In tegenstelling tot de conventionele methode maakt deze nieuwe technologie het mogelijk om zeer kleine bewegingen te meten en dus zeer lage geluidsniveaus te capteren, zelfs als er een hoog niveau van luid achtergrondlawaai is. Bovendien is de optische MEMS-microfoon bestand tegen hoge geluidsdrukniveaus, waardoor hij de gebruiker een breed dynamisch bereik biedt. Het resultaat is dat de microfoons een aanzienlijk betere geluidskwaliteit genereren dan eerdere MEMS-oplossingen op de markt met een specificatie van 80 dBA SNR (14 dBA ruisvloer), 132 dB dynamisch bereik, 24-bit digitale output, en een lager stroomverbruik, terwijl hij toch even compact is. 

 

Over sensiBel 

sensiBel is een Noors deeptech-bedrijf dat werkt aan de ontwikkeling van de volgende generatie MEMS-microfoons. Het sensiBel-team bestaat uit experts in MEMS-, elektronica-, optische en akoestische technologie en een ervaren business- en leadershipteam. sensiBel heeft als doel om hoogkwalitatieve MEMS-microfoons wereldwijd te introduceren in een breed gamma producten, en een nieuwe standaard te zetten voor de prestaties van miniatuurmicrofoons. 

 

Over Sennheiser Group 

De toekomst van audio uitbouwen en unieke geluidservaringen voor onze klanten creëren – dat is de ambitie die de medewerkers van de Sennheiser Group wereldwijd verenigt. Het onafhankelijke familiebedrijf Sennheiser werd opgericht in 1945. Vandaag wordt het geleid door de derde generatie, vertegenwoordigd door Dr. Andreas Sennheiser en Daniel Sennheiser, en is het een van de leidende producenten op het vlak van professionele audiotechnologie. 

sennheiser.com | neumann.com | dear-reality.com | merging.com

 

BE_Sennheiser_sensiBel.docx

DOCX - 2.3 Mb

Valentine Vialis

Communications and Local Coordinator France, Sennheiser France

Laura Amorosi

Campaign Executive, TEAM LEWIS Belgium

 

 

 

 

 

Over Sennheiser

Over het Merk Sennheiser 

Wij leven en ademen audio. We worden gedreven door de passie om audio-oplossingen te creëren die een verschil kunnen maken. Bouwen aan de toekomst van audio en onze klanten opmerkelijke geluidservaringen bieden - dat is waar het merk Sennheiser al meer dan 75 jaar voor staat. Terwijl professionele audio-oplossingen zoals microfoons, conferentiesystemen, streaming-technologieën en monitoringsystemen deel uitmaken van de activiteiten van Sennheiser electronic SE & Co. KG, worden de activiteiten met consumentenapparatuur zoals hoofdtelefoons, soundbars en spraakverbeterde hearables beheerd door Sonova Holding AG onder de licentie van Sennheiser. 


www.sennheiser.com
www.sennheiser-hearing.com