Back

Sennheiser firar 25 år med Evolution-familjens trådlösa mikrofoner

evolution_wireless_25Years.jpg

Den helt digitala femte generationen tar över

Stocjholm, den 3 juli 2024 - De sista åren av förra seklet präglades av hiphopens frammarsch och tonårspopens renässans, som manifesterades i pojk- och flickbandens enorma framgångar. De Oscarsbelönade filmerna American Beauty och The Matrix gick upp på biograferna världen över och blev riktiga klassiker. För Sennheiser innebar 1999 födelsen av den mest framgångsrika serien av trådlösa mikrofoner: Evolution Wireless. Evolution Wireless lanserades bara ett år efter de trådbundna Evolution-mikrofonerna och bestod av olika radiomikrofonsystem samt en in-ear-monitor. Sedan dess har serien genomgått flera generationer av innovationer, som kulminerar med den digitala omvandlingen 2020 genom lanseringen av Evolution Wireless Digital.

Evolution Wireless Digital låter användarna dra nytta av den digitala teknikens många fördelar

Ett modigt beslut
Evolution och Evolution Wireless började med ett modigt beslut som gick emot en vanlig trend på den tiden. Särskilt inom musikbranschen var det många mikrofontillverkare som outsourcade sin produktion till lågkostnadsländer. "Vår farfar och far var fast: De ville inte kompromissa med den höga Sennheiser-kvaliteten men behövde mer överkomliga prispunkter för musikmarknaden", förklarar Daniel Sennheiser. "Då föreslog Sennheisers ingenjörer att företaget möjligen skulle kunna producera högkvalitativa mikrofoner helt automatiskt - och vi tog risken och investerade i de nödvändiga produktionslinjerna." Andreas Sennheiser tillägger: "De skapade den tidens mest moderna produktionslinje för mikrofoner, och framgången gav dem rätt omedelbart: Försäljningen av trådlösa mikrofoner ökade enormt."

Uppsättning av den första tillverkningslinjen för evolution-mikrofoner
Uppsättning av den första tillverkningslinjen för evolution-mikrofoner

Bättre och bättre - inom alla områden
"Evolution Wireless-serien har ända sedan starten dragit nytta av Sennheisers RF-expertis inom teaterljud och radio och TV", säger Andreas Sennheiser. "Och med varje ny generation som lanserades kunde våra kunder och användare vara säkra på att de höll det senaste inom trådlös RF-teknik i sina händer." Den andra generationen av Evolution Wireless lanserades 2004, följdes 2009 av G3 och 2018 av G4, där varje generation innebar en förbättring av den föregående vad gäller funktioner och användbarhet. Klassificeringen i underserierna 100, 300 och 500 indikerar de funktioner och den skalbarhet som kan förväntas av systemen.

Kundbasen sträckte sig snart långt bortom det ursprungliga fokuset på musikindustrin: de berömda trådlösa evolution "-p"-systemen lockade videografer, filmskapare och till och med TV-bolag. Små teatrar med en begränsad budget valde ofta 500-serien. Och tillämpningar för affärskommunikation tillgodosågs av 300-serien.

Det senaste och bästa - med slutanvändaren i fokus
Den femte generationen av Evolution Wireless lanserades 2021 med ett stort virtuellt lanseringsevent, och den utökas ännu i dag. Generationsskiftet blev stort eftersom systemen behövde digitaliseras för att fortfarande kunna erbjuda den ljud- och RF-benchmark som Evolution Wireless-användarna hade vant sig vid. Kompatibilitet med föregående generation - som tidigare hade varit ett absolut måste - var inte längre möjlig, även om analoga och digitala system kan användas parallellt med varandra med hjälp av de tillbehör som utformats för Evolution Wireless Digital.

"För att markera övergången till digital teknik och öka medvetenheten hos användarna kallas den femte generationen Evolution Wireless inte bara G5 utan Evolution Wireless Digital", säger Daniel Sennheiser. "Vi avskaffade också underserierna och skapade i stället användardrivna serier inom produktfamiljen."

Det börjar med kunden...
"Fokusgrupper med slutanvändare som är experter inom sina respektive områden bidrog i hög grad till utvecklingen av Evolution Wireless Digital-familjen", säger Andreas Sennheiser. "Framtidens band, ljudtekniker, experter på affärskommunikation, videografer och filmskapare blev en del av produktteamet - de fick uttrycka sina önskemål och utvärdera utvecklingsarbetet."

...och avslutas med kunden
Resultatet av deras arbete är underserien EW-D, som har fokus på band och musiker, EW-DX för professionellt liveljud, affärskommunikation och utbildningsapplikationer samt EW-DP för videografer, filmskapare och ENG-team. Digitaliseringen har inte bara förbättrat ljudkvaliteten, utan ger också användarna många nya möjligheter. "Till exempel kan band och högtalare ställa in sin trådlösa utrustning mycket intuitivt via Smart Assist-appen - något som inte var möjligt tidigare med ett professionellt trådlöst UHF-system", säger Daniel Sennheiser. "Videografer kan stänga av ljudet på distans för en intervjuperson som av misstag har tryckt av sin mute-knapp. En ljudtekniker behöver inte sitta på huk framför stativet utan kan nu enkelt koppla ihop sändare och mottagare via Bluetooth. En integratör kan sömlöst integrera det trådlösa i sina kunders större arbetsflöden. Vad alla användare får är noggrant konstruerade system som utvecklats med deras behov i åtanke."

"Digital bekvämlighet och sömlös arbetsflödesintegration är nyckeln till professionellt ljud idag, och med Evolution Wireless Digital tar vi med oss arvet från Evolution Wireless in i den digitala framtiden för ljud", avslutar Andreas Sennheiser.

(Slutar)

Evolution Trådlös Digital

Bilderna som medföljer detta pressmeddelande kan laddas ner här.

Besök denna sidan för att lära dig mer om de största fördelarna med att bli digital inom musikbranschen.


Stephanie Schmidt

Communications Manager Professional Audio, Sennheiser electronic SE & Co. KG

Sennheiser celebrates 25 years of evolution wireless.docx

DOCX - 5.6 Mb

Sennheiser celebrates 25 years of evolution wireless.pdf

PDF - 477 Kb

 

Om varumärket Sennheiser

Att bygga framtiden för ljud och tillhandahålla fantastiska ljudupplevelser för våra kunder är vad Sennheisers varumärke har stått för i mer än 75 år. Vi lever och andas ljud, och vi drivs av vår passion att skapa ljudlösningar som gör verklig skillnad. Professionella ljudlösningar såsom mikrofoner, konferenssystem, streamingtekniker och monitoringsystem är en del av Sennheiser electronic SE & Co. KGs verksamhet, medan konsumentenheter som hörlurar, soundbars och talförbättrande enheter tillverkas av Sonova Holding AG på licens från Sennheiser.

www.sennheiser.com
www.sennheiser-hearing.com