Back

Sennheiser investerar i norska sensiBel

5_upscaled_2.jpg

Det banbrytande företaget tillverkar optiska MEMS-mikrofoner som ger förstklassig ljudkvalitet med en storlek på bara några millimeter.

Stockholm, 21 februari, 2024 – Sennheiser investerar tillsammans med befintliga investerare sju miljoner euro i de norska företaget sensiBel. Företaget har utvecklat optiska MEMS-mikrofoner som trots sin miniatyrstorlek uppvisar förstklassig ljudkvalitet. Miniatyrmikrofonerna möjliggör en helt ny och förbättrad upplevelse inom applikationsområden såsom hemelektronik, fordon, konferenslösningar och medicinsk utrustning.

Att ständigt bygga framtiden för världen av ljud och skapa exceptionella ljudupplevelser – det är ambitionen som driver Sennheiser Group. Grundat i detta mål utökar det familjeägda företaget ytterligare sin starka position som leverantör av professionella ljudlösningar. "Vi vill växa hållbart som företag. Förutom investeringar i vår befintliga verksamhet inkluderar detta även investeringar i lovande framtida områden utanför vårt företag, vilket gör dessa väl anpassade till vårt företag och vår vision", förklarar VD Daniel Sennheiser. Andreas Sennheiser tillägger: "sensiBels innovativa optiska MEMS-teknik är helt klart den här typen av lovande framväxande fält. Som investerare ser vi fram emot att aktivt driva denna banbrytande utveckling framåt."

sensiBel har utvecklat en miniatyrmikrofon baserad på optisk teknik och som möjliggör ett generationsskifte i prestanda för MEMS-mikrofoner, som nu delas med ledande kunder." sensiBel delar samma vision som Sennheiser och vi är stolta över att välkomna Sennheiser som investerare", säger sensiBels vd Sverre Dale Moen. Han fortsätter: "Vi tror att en investering från ett så välkänt ljudföretag talar om teknikens fördelar och potentialen för optisk MEMS-teknik för att forma framtiden för miniatyrmikrofoner."

MEMS Microphone by sensiBel
MEMS Microphone by sensiBel

Det som utmärker sensiBels unika teknik är användningen av ljusvågor för att mäta membranets rörelse. Konventionella MEMS-mikrofoner mäter i stället ett elektriskt fält mellan det rörliga membranet och en bakplatta. I SensiBels optiska system genererar en laser ljusstrålar som projiceras på mikrofonmembranet och därefter reflekteras på en fotodetektor. De reflekterade strålarna fångas upp och bearbetas i en integrerad krets (ASIC) med ett digitalt gränssnitt för utdata. Till skillnad från den vanliga metoden gör den här tekniken det möjligt att mäta mycket små rörelser och därför fånga mycket låga ljudnivåer – även när det finns ett högt bakgrundsljud. Dessutom kan den optiska MEMS-mikrofonen motstå höga ljudtrycksnivåer, vilket ger användarna ett stort dynamiskt omfång. Som ett resultat genererar mikrofonerna betydligt bättre ljudkvalitet än tidigare MEMS-lösningar på marknaden. Den har en specifikation på 80 dBA SNR (14 dBA brusgolv), 132 dB dynamiskt omfång, 24-bitars digital utmatning, och med låg strömförbrukning, samtidigt som den är lika kompakt som andra MEMS-lösningar.

 

Om sensiBel

sensiBel är ett norskt djupteknologiskt företag som utvecklar nästa generations MEMS-mikrofoner. SensiBel-teamet består av experter inom MEMS, elektronik, optik och akustikteknik samt ett erfaret affärs- och ledarskapsteam. sensiBels mål är att ta högkvalitativa MEMS-mikrofoner till ett brett utbud av produkter över hela världen och sätta en ny standard för miniatyrmikrofonprestanda.

 

 

Om Sennheiser Group

Att bygga framtiden för ljud och tillhandahålla fantastiska ljudupplevelser för våra kunder är vad Sennheisers varumärke har stått för i mer än 75 år. Vi lever och andas ljud, och vi drivs av vår passion att skapa ljudlösningar som gör verklig skillnad. Professionella ljudlösningar såsom mikrofoner, konferenssystem, streamingtekniker och monitoringsystem är en del av Sennheiser electronic SE & Co. KGs verksamhet, medan konsumentenheter som hörlurar, soundbars och talförbättrande enheter tillverkas av Sonova Holding AG på licens från Sennheiser. ​

sennheiser.com | neumann.com | dear-reality.com | merging.com

 

Maik Robbe

Communications Manager EMEA, Sennheiser electronic SE & Co. KG

 

 

 

 

 

 

 

Om varumärket Sennheiser

Att bygga framtiden för ljud och tillhandahålla fantastiska ljudupplevelser för våra kunder är vad Sennheisers varumärke har stått för i mer än 75 år. Vi lever och andas ljud, och vi drivs av vår passion att skapa ljudlösningar som gör verklig skillnad. Professionella ljudlösningar såsom mikrofoner, konferenssystem, streamingtekniker och monitoringsystem är en del av Sennheiser electronic SE & Co. KGs verksamhet, medan konsumentenheter som hörlurar, soundbars och talförbättrande enheter tillverkas av Sonova Holding AG på licens från Sennheiser.

www.sennheiser.com
www.sennheiser-hearing.com