Back

Sennheiser lanserar studiohörlurarna HD 490 PRO

small_HD_490_Pro_Product_Shot_In_Use_Qube_17.jpg

Referenshörlurar för studiobruk som är den perfekta blandningen av klart och tydligt ljud, komfort och pålitlighet och som tagits fram specifikt för att hantera dagens komplexa musikproduktion

Anaheim, 23 januari, 2024 – Sennheiser lanserade idag sina nya öppna referensstudiohörlurar HD 490 PRO , speciellt utvecklade för produktion, mixning och mastering. De öronomslutande, dynamiska hörlurarna har mycket exakt ljudåtergivning med en bred och realistisk ljudbild. Denna överlägsna noggrannhet och omfång ger producenter, mixnings- och mastertekniker, såväl som musiker, den transparens de behöver för viktiga mixningsbeslut och för att säkert lösa eventuella problem relaterade till rumslig placering av ljudet. HD 490 PRO och HD 490 PRO Plus (inkluderar ytterligare tillbehör) kommer att finnas tillgängliga från slutet av januari och kan upplevas på NAMM Show i Anaheim (CA), Sennheiser Group Live Room, #18806.

"Om du jämför dagens musikproduktion med den för 10 till 20 år sedan, kommer du att märka hur den ökade datorkraften och komplexa parameterautomatiseringen har förändrat sättet på vilket musik skapas", säger Jimmy Landry, kategorimarknadschef för MI på Sennheiser. "Inom varje genre tänjer ingenjörer och musikskapare kontinuerligt på gränser och skapar extremt komplexa mixar som kan vara benägna att få så kallade 'audio blind spots'. Mixningar kan vara trånga och otydliga, med för många instrument i samma position där deras frekvenser konkurrerar. För teknikern eller musikern blir det svårt att höra varje enskilt instrument eller röst distinkt. Detta visar vikten av ett par bra studiohörlurar."

Sennheiser HD 490 PRO är Sennheisers professionella modell för mixning, mastering och produktion
Sennheiser HD 490 PRO är Sennheisers professionella modell för mixning, mastering och produktion

Precist ljud över hela spektrumet
För att tackla denna komplexitet har Sennheisers ingenjörer gett HD 490 PRO en extremt bred, dimensionell ljudscen för att kunna lokalisera komponenterna exakt i en mix. Ultralätta röstspolar säkerställer en snabb och autentisk ljudåtergivning. Frekvenssvaret är ofärgat och ärligt över hela ljudspektrumet, med den låga delen som är full, exakt och tydligt definierad tack vare en speciell lågfrekvent cylinder. De öppna mesh-öronkåporna visar Sennheisers Open-frame Architecture, som minimerar resonans och distorsion. För en optimal lyssningsupplevelse sitter högtalarelementen i en liten vinkel och efterliknar därigenom en typisk monitorhögtalarinstallation.

Studiohörlurarna HD 490 PRO levererar en bred, rumslig ljudscen med utmärkt lokalisering, vilket gör det möjligt för producenter att skapa raffinerade mästerverk
Studiohörlurarna HD 490 PRO levererar en bred, rumslig ljudscen med utmärkt lokalisering, vilket gör det möjligt för producenter att skapa raffinerade mästerverk
Sennheiser HD 490 PRO studiohörlurar ger användaren full kontroll över varje detalj i mixen
Sennheiser HD 490 PRO studiohörlurar ger användaren full kontroll över varje detalj i mixen

En nutning att använda
Ett par utmärkta studiohörlurar skulle bara vara hälften så bra om det var obekväma. Därför har Sennheisers ingenjörer integrerat decennier av erfarenhet från professionell design av hörlurar i HD 490 PRO. Deras lätta, ergonomiska design eliminerar alla tryckpunkter där huvudbygeln inte trycker på de känsliga delarna av huvudet. De öronomslutande kuddarna har också en Sennheiser-patenterad mjuk komfortzon för glasögonskalmar samtidigt som de bibehåller god tätning.

Sennheiser har dessutom ansökt om patent för den speciella geometrin hos HD 490 PRO. Designen säkerställer att hörlurarna anpassar sig optimalt till huvudet när de sätts på och bibehåller ett lika stort kontakttryck oavsett form på användarens huvud.

Två typer av öronkuddar för perfekt anpassning till uppgiften
"Utvecklingen av HD 490 PRO föregicks av den största undersökningen vi någonsin har gjort kring professionella hörlurar. Användare röstade i den fram neutralt och platt referensljud som den viktigaste funktionen", förklarar Gunnar Dirks, produktansvarig på Sennheiser. "Men när vi tittade på marknadssiffrorna upptäckte vi att ett lite varmare ljud föredrogs framför en 100 % neutral respons. Därför bestämde vi oss för att ge våra kunder två hörlurar i en – genom att tillhandahålla två olika uppsättningar öronkuddar som var framtagna för att forma ljudet annorlunda.”

Öronkuddarna för produktion (velour) i HD 490 PRO har en något varmare respons för att skapa perspektiv och hjälpa användare att göra en helhetsbedömning av ljudet. Öronkuddarna för mixning (tyg) ger å andra sidan ett mycket platt, neutralt ljud som hjälper till att djupdyka i detaljer när en ljudreferens behövs för att avsluta en mix. Båda öronkuddarna är tvättbara – en lösning som är både hygienisk och hållbar.

Typen av öronkuddar har en enorm inverkan på ljudåtergivningen – med HD 490 PRO får användarna två hörlurar i en. Med öronkuddarna för produktion blir återgivningen något varmare, medan öronkuddarna för mixning hjälper till att djupdyka ner på de individuella frekvenserna
Typen av öronkuddar har en enorm inverkan på ljudåtergivningen – med HD 490 PRO får användarna två hörlurar i en. Med öronkuddarna för produktion blir återgivningen något varmare, medan öronkuddarna för mixning hjälper till att djupdyka ner på de individuella frekvenserna

En licens för dearVR MIX-SE
HD 490 PRO inkluderar en kostnadsfri licens för den innovativa plugin-mjukvaran dearVR MIX-SE från Dear Reality. Plugin-mjukvaran förvandlar en DAW till en ultimat virtuell mixningsmiljö, som simulerar den noggrant designade akustiken hos idealiska mixningsstudior. Teknikern eller musikern är inte bara placerad i sweet spot, dearVR MIX-SE hjälper dem också att säkerställa en balanserad och konsekvent översättning av sina mixar på olika system.

Med fokus på detaljerna ​
Den noggranna designen hos denna studiomodell i toppklass slutar inte med tillbehören. Exempelvis kan hörlurskabeln anslutas till höger eller vänster kåpa på HD 490 PRO för att tillgodose olika studioinställningar och preferenser. En patenterad kabelspolstruktur säkerställer att hörlurskabeln inte överför något brus när den vidrör skrivbordet eller skaver mot kläderna. Vänster/höger-beteckningen är tydligt synlig på insidan av dammskydden på givarna, medan bygelgaffeln har punktskriftsinformation för användare med nedsatt syn.

Varje HD 490 PRO levereras komplett med två olika uppsättningar öronkuddar (mixning och produktion) plus en hörlurskabel på 1,8 m samt en dearVR MIX-SE-licens. Den säljs för 4 400 SEK. HD 490 PRO Plus, med ett cirkapris på 5 275 SEK, inkluderar dessutom en 3 m kabel, en transportväska och en extra bygeldyna i tyg utöver den i velour. Alla Plus-tillbehör såväl som en balanserad hörlurskabel finns som tillval.

HD 490 PRO Plus (bilden) inkluderar ett fodral, en extra 3 m hörlurskabel och en extra bygeldyna i tyg
HD 490 PRO Plus (bilden) inkluderar ett fodral, en extra 3 m hörlurskabel och en extra bygeldyna i tyg

HD 490 PRO tekniska specifikationer (engelska)

Acoustic principle: open
Ear coupling: circumaural
Transducer principle: dynamic
Transducer diameter: 38 mm
Frequency response: 5 – 36,000 Hz, 100 Hz (-10 dB)
Sensitivity: 105 dB SPL (1 kHz/1 Vrms); 96 dB SPL (1 kHz/1 mW)
Max. sound pressure level: 128 dB SPL (1 kHz, 5% THD)
THD: <0.2% (1 kHz, 100 dB SPL)
Impedance: 130 ohms (1 kHz)
Power rating: 300 mW (100 h, noise IEC 60268)
Temperature range: operation: 0° C to +50° C; storage: -25° C to +70° C
Relative humidity: operation: 10 – 80% (non-condensing); storage: 10 to 90%
Weight (w/o cable): 260 g

Bilderna i pressmeddelandet samt ytterligare bilder kan laddas ner här. För högupplösta bilder, klicka här.


Om varumärket Sennheiser

Att bygga framtiden för ljud och tillhandahålla fantastiska ljudupplevelser för våra kunder är vad Sennheisers varumärke har stått för i mer än 75 år. Vi lever och andas ljud, och vi drivs av vår passion att skapa ljudlösningar som gör verklig skillnad. Professionella ljudlösningar såsom mikrofoner, konferenssystem, streamingtekniker och monitoringsystem är en del av Sennheiser electronic SE & Co. KGs verksamhet, medan konsumentenheter som hörlurar, soundbars och talförbättrande enheter tillverkas av Sonova Holding AG på licens från Sennheiser.

www.sennheiser.com
www.sennheiser-hearing.com