Back

Sennheiser presenterar Spectera - världens första bredbandiga, dubbelriktade, digitala trådlösa ekosystem

Spectera_Product_Shot_In_Use_01_.jpg

På IBC inleder Sennheiser en ny era inom digital trådlös ljudöverföring med världens första dubbelriktade bredbandslösning: Spectera. Med hjälp av banbrytande WMAS-teknik (Wireless Multichannel Audio Systems) minskar Spectera komplexiteten i trådlösa system avsevärt, samtidigt som den ökar kapaciteten, möjliggör tidsbesparande arbetsflöden och erbjuder fullständig fjärrkontroll och övervakning, inklusive permanent spektrumsökning. Spectera har dubbelriktade bältespackar som hanterar både digitala IEM/IFB- och mikrofon-/linjesignaler samtidigt. Lösningen är anmärkningsvärt resistent mot RF-fading och möjliggör flexibel användning av den bredbandiga RF-kanalen, till exempel för digitala IEM:er med en latens ner till spektakulära 0,7 millisekunder.

Spectera SEK-bältespacken hanterar både mikrofon- och IEM-ljud, plus kontrolldata, i samma bredbandiga RF-kanal.
Spectera SEK-bältespacken hanterar både mikrofon- och IEM-ljud, plus kontrolldata, i samma bredbandiga RF-kanal.

"Vi är glada över att se år av teknisk utveckling och spektrumpolicyarbete förvandlas till ett digitalt trådlöst ekosystem som kommer att lösa många av de problem som användare av trådlösa flerkanalssystem står inför idag", säger vd:arna Dr Andreas Sennheiser och Daniel Sennheiser. "Vår bredbandslösning kommer att vara idealisk för stora produktioner, oavsett om det är inom turné-, sändnings- eller teaterområdet, eller inom något annat område som kräver flerkanaliga ljudinställningar. Spectera tillgodoser våra kunders främsta önskemål och behov när det gäller användarvänlighet, driftsäkerhet och flexibilitet. Den erbjuder mindre hårdvara, drastiskt minskad frekvenskoordinering, redundans och flexibiliteten hos ett ekosystem som växer med dina behov."

Drivs av WMAS - Den bredbandiga metoden
Dubbelriktad digital bredbandsöverföring adresserar många av de typiska utmaningar som användare, operatörer och ägare av trådlösa ljudsystem upplever idag. Dessa utmaningar inkluderar alltför komplex frekvenskoordinering och komplicerad rackkablage för höga kanalantal, och det stora fotavtrycket som ett flerkanaligt trådlöst system fortfarande har – i lagret, på turné och bakom scenen, både vad gäller utrymme och den tid som krävs för lastning, urlastning och installation.

Dubbelriktad bredbandsöverföring löser många typiska problem med flerkanaligt trådlöst. Till exempel kan stora backstage-rack med IEM-sändare och mikrofonmottagare ersättas med en enda smart basstation.
Dubbelriktad bredbandsöverföring löser många typiska problem med flerkanaligt trådlöst. Till exempel kan stora backstage-rack med IEM-sändare och mikrofonmottagare ersättas med en enda smart basstation.

Sebastian Georgi och Jan Watermann är uppfinnarna av den specifika Sennheiser-strategin för WMAS. Tekniken de utvecklade är en proprietär variant av OFDM-TDMA, speciellt anpassad för tillförlitlig flerkanalig, dubbelriktad kommunikation med låg latens. De jämför kortfattat denna bredbandsstrategi med standard smalbandsteknik: "I stället för många individuella 200 kHz smalbandiga RF-bärfrekvenser använder vi en enda bredbandig RF-kanal för ljudöverföring – dubbelriktad överföring av ljud och kontrolldata, för att vara mer exakt. I Sennheisers strategi är den bredbandiga RF-kanalen en tv-kanal på 6 eller 8 MHz, beroende på lokala bestämmelser. WMAS-systemet organiserar sina ljudlänkar inom denna kanal. Varje ljudlänk, vare sig det är en mikrofon eller en IEM, tilldelas specifika tidsluckor för att sända sin ljudinformation – för första gången är det möjligt att ha IEM:er och mikrofoner i samma tv-kanal i stället för två kanaler åtskilda av ett skyddsavstånd. Tack vare att alla ljudlänkar använder hela bredden på RF-kanalen när det är "deras tur" reduceras RF-fading kraftigt. Det motsvarar 40-faldig mångfald för en 8 MHz RF-kanal och 30-faldig mångfald för en 6 MHz tv-kanal. Dessutom är spektraltätheten låg, vilket gör det lättare att återanvända frekvenser, till exempel på ett större festivalområde, mellan angränsande teatrar eller i ett sändningskomplex."

Drastiskt minskad systemkomplexitet ​
En av de största innovationerna i Spectera-ekosystemet är basstationen, som i en enda rack-enhet med 32 ingångar och 32 utgångar ersätter ett rack fullt av trådlösa mikrofonmottagare och IEM-sändare. En hel produktion kan rymmas i en enda bredbandig RF-kanal (6 eller 8 MHz). Det minskade fotavtrycket fortsätter till bältespackarna, som hanterar mikrofon-/linje- och IEM/IFB-krav samtidigt. "Att bara ha en pack är inte bara en stor tillgång för artister", säger Bernd Neubauer, produktchef för Spectera, "det gör också ljudteknikerns arbete enklare, som bara har en typ av pack och vid behov snabbt kan lägga till en IEM till en mikrofon. Lagerhållning blir också mindre komplex, med bara en basstation och två frekvensvarianter – UHF och 1G4 – för bältespackar och antenner."

En hel produktion med mikrofoner och IEM:er i ett 19” 1U rackutrymme. Under Spectera-basstationen finns en L 6000-laddstation med laddningsmoduler för det uppladdningsbara batteripaketet BA 70. Spectera använder samma batterier som Evolution Wireless Digital.
En hel produktion med mikrofoner och IEM:er i ett 19” 1U rackutrymme. Under Spectera-basstationen finns en L 6000-laddstation med laddningsmoduler för det uppladdningsbara batteripaketet BA 70. Spectera använder samma batterier som Evolution Wireless Digital.

Framtiden för trådlöst proffsljud är här - och den är dubbelriktad
Spectera representerar ett totalt skifte i kontroll och övervakning: Den erbjuder inte bara en bakkanal, utan kontinuerlig tvåvägskommunikation överallt, för verkligt komplett fjärrkontroll. Via den permanenta kontrolldataströmmen kan ljudinställningar justeras, IEM- och mikrofonnivåer anpassas, RF-hälsa och batteristatus övervakas och mycket mer. AES 256-kryptering (AES 256 CTR-läge med >10k års utgång) för både ljud och kontrolldata säkerställer nödvändigt dataskydd.

Vidare hjälper alla enheter till att kontinuerligt läsa av spektrumet, vilket innebär att de söker efter potentiella störningar från andra RF-källor. Med Spectera är det för första gången möjligt att se "bakom" den RF-kanal som faktiskt används och upptäcka störningar.

Utmärkt ljudkvalitet
Spectera levererar Sennheisers välrenommerade ljudkvalitet för mikrofoner, instrument och IEM:er, med olika tillämpningsoptimerade ljudkodekar, som alla bearbetas internt med 32-bitarsprecision.

Behöver du snabbt en övervakningslänk i sändningsstudion? Lägg bara till en bältespack till systemet.
Behöver du snabbt en övervakningslänk i sändningsstudion? Lägg bara till en bältespack till systemet.

Elva Audio Link Modes möjliggör valbar kontroll av ljudkvalitet, latens, kanalantal och räckvidd för varje ljudlänk, flexibelt under en produktion. Operatören kan alltid använda RF-kanalen maximalt, antingen genom att ge färre ljudlänkar hög kvalitet eller genom att tillåta fler länkar och minska kvaliteten därefter. Oavsett vilket ljudlänkläge som väljs, erbjuder Spectera otroligt klart ljud, vilket "kommer att bli en uppenbarelse för IEM-användare särskilt", säger Neubauer. "Med Spectera får du fantastisk digital IEM-klarhet och noggrannhet med ultralåg latens ner till 0,7 millisekunder. Dubbel monoöverföring säkerställer en ren separation av in-ear-kanalerna, vilket förbättrar ljudbilden för optimal prestanda."

Benedikt Euen, produktchef för Spectera: "Spectera är mycket respektfull mot spektrumresurser – varför ska ett band som fortfarande väntar på sin spelning redan få full ljudkvalitet på mikrofoner och IEM:er och uppta resurser? Med Spectera kan ljudteknikern tilldela resurser av lägre kvalitet medan bandet är bakom scenen och flytta till en högre kvalitetsnivå när de kliver upp på scenen. Där smalbandssystem binder dig till en fast uppsättning frekvenser och funktioner, låter Spectera dig hantera din show eller produktion helt flexibelt. Behövs en extra IEM? Inga problem! Behöver du få plats med en annan artist inom dina 64 ljudlänkar? Det kan ordnas!"

En närmare titt på Specteras komponenter

Basstationen - 1 U, upp till 64 trådlösa ljudlänkar
Den rackmonterade basstationen är hjärtat i Spectera-ekosystemet och är en riktig platsbesparare. Den hanterar upp till 64 ljudlänkar, vilket betyder 32 ingångar och 32 utgångar, i ett format på bara 19”, 1U. En basstation rymmer upp till två RF-bredbandskanaler. Basstationen är frekvensoberoende; aktivering av respektive lokal licens för basstationen laddar automatiskt de auktoriserade frekvensområdena.

Specteras basstation (fram- och baksida)

 

Redundans har varit nyckeln i designen av basstationen. Den har två nätaggregat, primära och sekundära Dante-anslutningar, två platser för valfria redundanta MADI-anslutningar (optiska eller BNC) och fyra antennportar, som inte bara möjliggör redundans, utan också för utökad, synkroniserad antennzonomfattning eller högre systemkapacitet genom att använda ytterligare frekvensområden. Kaskadportarna på enheten kommer att aktiveras med en framtida uppdatering. Värt att notera: Det finns inga RF-komponenter i basstationen, så det finns inga störningar med annan trådlös utrustning i racket.

SEK Bodypack gör allt - mikrofon och IEM
Även SEK:en är platsbesparande eftersom samma bältespack kan hantera både IEM- och mikrofon- eller instrumentkrav, och detta kan flexibelt bestämmas och ändras under en show.

Spectera SEK bodypack kan vara en mikrofon-/instrumentsändare och IEM-mottagare på samma gång

 

Bältespacken har ett 3-stiftskontakt för en lavalier- eller headsetmikrofon (välj från ett brett utbud av hyllade Sennheiser-modeller) eller en instrumentkabel (som CI 1–4). 3,5 mm hörlursuttaget ansluts till Sennheisers sortiment av professionella in-ear-hörlurar och har en impedansmatchande hörlursförstärkare med hög effekt. SEK är utrustad med en ihållande display, där enhetsinformation sparas på displayen även när en enhet har stängts av.

Bältespacken finns i en UHF- (470–608 MHz och 630–698 MHz) och en 1G4- (1350–1400 MHz och 1435–1525 MHz) frekvensvariant. Den drivs av ett uppladdningsbart batteri BA 70 (samma som för Evolution Wireless Digital) och kan leverera upp till sju timmars drifttid beroende på vald konfiguration.

DAD-antennen – en antenn olik alla andra
Den IP 54-skyddade DAD-antennen är en sändtagarantenn som hanterar mikrofon-/linjesignaler, IEM-signaler och kontrolldata samtidigt. Antennen bär systemets RF-komponenter, vilket eliminerar behovet av förstärkare, splitters och kombinerare. RF:en digitaliseras här, därför använder DAD-antennen inte en BNC-kontakt och koaxialkabel för anslutning till basstationen, utan en robust RJ 45-kontakt och CAT 5e-kabel i stället, som är mycket lättare att hantera, mer kostnadseffektiva och inte benägna att kabelförluster som koaxialkablar. Antennen drivs av basstationen via PoE.

Specteras olika antennvarianter: 1G4 (vänster) och UHF (höger)
Specteras olika antennvarianter: 1G4 (vänster) och UHF (höger)

Sennheiser erbjuder högkvalitativa CAT 5e-kablar med längder på 5 m, 10 m och 25 m. Det är också möjligt att använda Layer 1-mediekonvertering till fiber för att täcka större arenor. ​

LinkDesk programvara ​
Om basstationen är hjärtat i Spectera-ekosystemet är den helt nya LinkDesk-programvaran dess ryggrad. Skrivbordsapplikationen körs på Mac eller PC och förvandlar den till ett fjärrkontroll- och övervakningscenter.

Programvaran LinkDesk förvandlar en Mac eller PC till ett kontroll- och övervakningscenter
Programvaran LinkDesk förvandlar en Mac eller PC till ett kontroll- och övervakningscenter

Här kan operatören flexibelt välja mellan ljudlänklägena med deras varierande nivåer av ljudkvalitet, latens, möjliga ljudlänkar och räckvidd, samt fullständig fjärrkontroll, och övervaka hela systemet, med synlighet för alla ljudinställningar och RF-statusar.

Euen förklarar: "Att ställa in ett flerkanaligt trådlöst system kan vara en riktig utmaning även på programsidan. Därför introducerade vi automatiserade hjälpbeteenden för att göra systemhanteringen så snabb och intuitiv som möjligt. LinkDesk inkluderar också en virtuell installationsfunktion, så att operatörer kan planera och förkonfigurera sitt RF-trådlösa system var som helst och spara tid vid evenemanget." Smarta aviseringar erbjuder ytterligare hjälp.

LinkDesk-programvaran hanterar också aktiveringen av basstationen via lokala licenser. Genom att ange den specifika lokala licenskoden säkerställer programvaran att systemet fungerar inom de lokala lagstadgade kraven för frekvenser, RF-kanalbandbredd och sändningseffekt, vilket gör att operatörerna är på den säkra sidan när det gäller efterlevnad.

Tillgänglighet och vidareutveckling av ekosystemet
Spectera kan förbeställas från och med idag. Datumet då leveransen påbörjas kommer att meddelas under första halvåret 2025. Under hela 2025 kommer ett speciellt introduktionspris att gälla.

Spectera kommer att utvecklas över tid med kontinuerliga hårdvaru-, programvaru-, funktions- och serviceförbättringar. På hårdvarusidan blir nästa tillägg den handhållna SKM-sändaren. När det gäller funktioner planeras implementeringen av SMPTE ST 2110-familjen av standarder för överföring av professionella mediasignaler, vilket under tiden kan uppnås med Merging Technologies Hapi.

Spectera är ett ekosystem som ständigt kommer att utökas; för TV-bolag planeras implementering av ST 2110
Spectera är ett ekosystem som ständigt kommer att utökas; för TV-bolag planeras implementering av ST 2110

"Spectera-ekosystemet är ett verktyg för branschen som kommer att bidra till att hantera de problem som har gjort användningen av trådlöst så komplicerad fram till nu", säger Neubauer. "Vi kommer att samarbeta nära med branschen kring den nya tekniken och få värdefull kundfeedback om systemprestanda, användningsscenarier och framtida uppdateringar."

Nya tillämpninga vid horisonten
"Spectera kommer inte bara att revolutionera flerkanaligt trådlöst ljud, utan också öppna upp många nya möjligheter", säger Andreas Sennheiser. "3D-uppslukande ljud är en sådan möjlighet. Tack vare sin synkroniserade word clock för allt ljud över RF kommer Spectera att vara den första lösningen som kan fånga fas-koherent trådlöst ljud för uppslukande inspelning och reproduktion."

"Med de nya arbetsflöden som detta ekosystem underlättar kommer vi säkert att se nya kreativa användningsområden för trådlös ljudteknik", avslutar Daniel Sennheiser.

(Slutar)

Bilderna som medföljer detta pressmeddelande samt ytterligare produkt- och applikationsbilder kan laddas ner här här.


Maik Robbe

Communications Manager EMEA, Sennheiser electronic SE & Co. KG

 

 

 

Om varumärket Sennheiser

Att bygga framtiden för ljud och tillhandahålla fantastiska ljudupplevelser för våra kunder är vad Sennheisers varumärke har stått för i mer än 75 år. Vi lever och andas ljud, och vi drivs av vår passion att skapa ljudlösningar som gör verklig skillnad. Professionella ljudlösningar såsom mikrofoner, konferenssystem, streamingtekniker och monitoringsystem är en del av Sennheiser electronic SE & Co. KGs verksamhet, medan konsumentenheter som hörlurar, soundbars och talförbättrande enheter tillverkas av Sonova Holding AG på licens från Sennheiser.

www.sennheiser.com
www.sennheiser-hearing.com