Back

Sex skäl till varför du bör byta från analog till digital trådlös mikrofon

Full infographic.jpg

Naturligtvis är hörbart ljud analogt, men det betyder inte att du och din publik ska behöva avstå från de många fördelarna med digitala trådlösa mikrofoner. I vissa miljöer kan det till och med vara avgörande att äntligen byta från analogt till digitalt. Här är de sex främsta anledningarna till att ta steget.

(1) Ljudet kommer att låta bättre och renare.
Som du kanske redan vet kräver digitala system inte någon så kallad compander. I analoga trådlösa mikrofoner komprimerar en compander ljudsignalen, lyfter den över brusgolvet i RF-överföringen och expanderar den igen i mottagaren för att återskapa den ursprungliga ljudsignalen. Tyvärr är denna brusreducering inte en ljudlös process i sig, och du kan höra din kompander pumpa, andas eller väsnas. Ett digitalt system utan compander inte bara förbättrar ljudkvaliteten för publiken, det hjälper dig också att höra ditt framträdande tydligare via ditt övervakningssystem.

(2) Med funktioner som intelligent switching diversity kan digital trådlös teknik skapa magi åt dig. ​
Ett fenomen som kallas "fading" är den naturliga fienden för alla trådlösa mikrofoner. Det innebär att mikrofonsignalen kan vara stark på en plats, men extremt svag på en annan, där reflekterade signaler upphäver den direkta signalen mellan den trådlösa mikrofonen och dess mottagare. När du verkligen tänjer på gränserna kan ett bra digitalt mikrofonsystem som Sennheisers Evolution Wireless Digital utföra magi för att hjälpa dig att hålla dig "on air": intelligent switching diversity, en RF-kanalutjämnare, felkorrigering och till och med feldöljning håller din signal intakt och ditt självförtroende högt.

(3) Frekvensansvarig på en festival kommer att ta emot din digitala utrustning med öppna armar. ​
Det trådlösa spektrumet är en delad och krympande resurs och mycket tätt befolkat - inte bara av mikrofoner utan även av många andra produktionsverktyg. På en festival eller anläggning är det frekvensansvarig som ansvarar för att hantera alla frekvensfrågor. När du dyker upp med ett analogt mikrofonsystem ökar frekvenshanterarens arbetsbörda, eftersom de måste beräkna "intermodulationsprodukter". Dessa är i princip värdelösa utsändningar som uppstår när flera trådlösa mikrofoner används på scenen. Visste du att 32 analoga trådlösa kanaler kan skapa 16 000 möjliga intermodulationsprodukter eller bruskällor? När det exempelvis är ont om tillgängliga frekvenser vid ett större evenemang kanske frekvenshanteraren inte kan få plats med din analoga utrustning och din väl intränade scenshow kan bli bunden till en kabelansluten mikrofon.

En bra digital trådlös mikrofon, som Sennheisers Evolution Wireless Digital, gör dock frekvenshanterarens jobb enklare. Den sänder bara ut sin bärfrekvens - och inga störande intermodulationsprodukter som upptar ytterligare spektrum. Sändningsfrekvenserna kan helt enkelt placeras bredvid varandra med jämna mellanrum, medan frekvenshanteraren med analogt trådlöst måste arbeta runt alla intermodulationsfrekvenser som mikrofonerna producerar. Därför frigör digital teknik trådlöst spektrum för ytterligare ljudlänkar eller annan trådlös produktionsutrustning - och detta utrymme är precis vad frekvenshanteraren behöver mest.

(4) Att konfigurera ett digitalt system är lika enkelt som att använda en app. ​
Om du också är ljudtekniker i ditt band vet du att det kan vara svårt att få igång ljudet. Med digitala system som Sennheisers Evolution Wireless Digital guidar en intuitiv app dig genom några enkla steg och du är redo att spela på ett ögonblick - på professionella TV-UHF-frekvenser. Men se upp: Dina bandmedlemmars vördnad för dina till synes magiska förmågor kan minska en aning om du visar dem hur enkelt det här faktiskt är...

(5) Du kan helt enkelt välja en fri kanal utan att behöva oroa dig för att störa andra artister. ​
"Men om en frekvens är fri, varför ska jag då oroa mig för att störa andra bands utrustning?" kanske någon frågar. Anledningen till att man behöver oroa sig kallas intermodulationsprodukter. Mycket enkelt uttryckt: Om det finns mer än en enda analog trådlös mikrofon på scenen kommer de trådlösa mikrofonerna att avge flera RF-frekvenser - inte bara de som du har valt för att överföra ditt ljud. Samma sak händer om en trådlös mikrofon kommer för nära en mottagare, t.ex. ett in-ear-monitorpaket.

Dessa extra och i princip värdelösa frekvenser kallas intermodulationsprodukter. De kan störa andra trådlösa mikrofoner, eller in-ear-teknik för den delen, och de tar upp spektrumutrymme. Med analoga mikrofoner, och tyvärr även många digitala mikrofoner, har du alltid problemet med intermodulationsprodukter.

Vissa avancerade digitala system, som Sennheiser Evolution Wireless Digital, avger dock inga intermodulationsprodukter. Detta gör det mycket enkelt när det gäller ditt bands nästa spelning: Du eller lokalens tekniker kan helt enkelt välja en ledig kanal och du behöver inte oroa dig för någonting. Inga intermodulationsprodukter, ingen störning - och du har dessutom sparat värdefullt spektrumutrymme.

(6) För svagt, för högt, klippning? Inte med Sennheisers Evolution Wireless Digital.
Gain är förmodligen en av de mest underskattade frågorna du kan ställas inför när du ställer in en trådlös mikrofon. När du ställer in förstärkningen bestämmer du hur känslig din mikrofon är. Om du skriker i mikrofonen och förstärkningen är för hög kommer du att låta hemskt och ljudet kommer att klippas. Om du har en mjuk röst och förstärkningen är för låg kommer ingen att höra dig mitt i din kraftfulla backline... Den goda nyheten är att Sennheisers Evolution Wireless Digital har ett dynamiskt ingångsområde på hela 134 dB, vilket till och med överträffar det dynamiska området för de flesta mikrofonkapslar, så att du kan ta upp allt från en mjuk viskning till en flygplansmotor utan att behöva justera sändarens förstärkning.

Om du byter till en bra digital trådlös mikrofon kan du förbättra ditt framträdande på många sätt. Välj ett mikrofonsystem som fungerar på pålitliga UHF-frekvenser om du vill ta din musik till scenen. Om du vill kan du lära dig mer om Evolution Wireless Digital här och Smart Assist-appen här.

Du kan också besöka vår webbplats för en interaktiv version av de sex anledningarna till varför.

Den högupplösta jpg- och png-grafiken som medföljer detta pressmeddelande kan laddas ner här.

Grafiken i detta pressmeddelande har skapats av de underbara människorna på Cartoonbase.Maik Robbe

Communications Manager EMEA, Sennheiser electronic SE & Co. KG

 

 

Om varumärket Sennheiser

Att bygga framtiden för ljud och tillhandahålla fantastiska ljudupplevelser för våra kunder är vad Sennheisers varumärke har stått för i mer än 75 år. Vi lever och andas ljud, och vi drivs av vår passion att skapa ljudlösningar som gör verklig skillnad. Professionella ljudlösningar såsom mikrofoner, konferenssystem, streamingtekniker och monitoringsystem är en del av Sennheiser electronic SE & Co. KGs verksamhet, medan konsumentenheter som hörlurar, soundbars och talförbättrande enheter tillverkas av Sonova Holding AG på licens från Sennheiser.

www.sennheiser.com
www.sennheiser-hearing.com