Back

Verhuizen naar de toekomst van audio

Transport_Reflow_Ofen_quer.jpg

Sennheiser Group investeert permanent in Duitse productiefaciliteit

Amsterdam, 22 mei 2024 – De Sennheiser Group doet een aanzienlijke investering in zijn eigen fabrieken. Het familiebedrijf versterkt zo de onafhankelijkheid van zijn productie, en verzekert meteen ook zijn voortdurende succes in het vormgeven van de toekomst van de audiowereld. Op het hoofdkwartier in Wedemark nabij Hannover wordt momenteel geïnvesteerd in geavanceerde productietechnologieën, met name voor de assemblage van printplaten. Onder de slogan 'Moving into the Future' (‘Verhuizen naar de toekomst’) vindt momenteel een reeks uitbreidings- en herstructureringsmaatregelen plaats. De eerste stap was de relocatie van een bestaande productielijn om plaats vrij te maken. Vervolgens werden twee nieuwe terugvloeiingsovens met een kraan door het dak van de productiehal neergelaten. Op die manier kunnen nu vier assemblagesystemen in de productiehal worden ingepast, in plaats van de twee voorheen. Daardoor wordt de productiecapaciteit voor printplaten verhoogd.

Sennheiser breidt zijn productiecapaciteit op het hoofdkwartier in Duitsland verder uit. Binnen de productie was de verplaatsing van 'Surface Mounted Device (SMD) Line 1' om plaats vrij te maken voor extra assemblagesystemen voor printplaten slechts het begin. "De verplaatsing van dit productielijnsysteem en de bijkomende installatie van enkele nieuwe is maar één van de verschillende maatregelen om onze productie te versterken. Door voortdurende investeringen in de productiecapaciteiten op de site in Wedemark maken we onszelf onafhankelijker van toeleveringsketens. In het voorbije jaar hebben we hier ter plekke al circa 5 miljoen euro geïnvesteerd. Dit jaar is dat meer dan 14 miljoen euro”, verklaart Dr. Andreas Fischer, Chief Operating Officer (COO) en lid van de Raad van Bestuur. "We hebben onze toeleveringsketens constant verbeterd en onze productiecapaciteiten voortdurend uitgebreid. Dit maakt ons niet enkel futureproof op lange termijn, maar garandeert ook dat we een betrouwbare partner blijven voor onze klanten”, voegt Co-CEO Daniel Sennheiser eraan toe.

De eerste SMD 1-productielijn was sinds 2017 in gebruik op de site in Wedemark. Een andere lijn met de dubbele productiecapaciteit werd opgestart in 2022. Samen zorgen ze voor de betrouwbare productie van printplaten op een assemblagelijn. Met behulp van acht plaatsingskoppen plaatst het SMD 1-systeem componenten op een printplaat met een gemiddelde snelheid van 25.000 stuks per uur. De verplaatsing van de machine betekent dat er op de productievloer nu plaats is voor in totaal vier SMD-plaatsingssystemen in plaats van de vroegere twee. Met de komst van de terugvloeiingsovens van de nieuwe lijnen kan het bedrijf niet alleen zijn productiecapaciteit voor printplaten meerdere keren verhogen, maar houdt het ook gelijke tred met de technologische ontwikkelingen. De nieuwe opstelling maakt ook een geoptimaliseerde materiaalflow mogelijk. De logistiek van zo’n verhuis is een uitdaging, en er moest een speciale structuur gebouwd worden om de grote onderdelen van de machine te transporteren. Om de terugvloeiingsovens te installeren moest het dak van de productiehal geopend worden, en vervolgens werden de ovens van bovenuit in de productiezone geplaatst met een kraan. Het feit dat alles vlot verliep is vooral te danken aan de uitgebreide voorbereiding die eraan vooraf ging, zegt Fischer. "Sinds het begin van het jaar prefabriceerden we ongeveer 10.000 printplaten om het productieverlies tijdens de verhuis te compenseren. Zonder de toewijding van het volledige team zou de verplaatsing niet mogelijk zijn geweest."

Verhuizen naar de toekomst

De verhuis is onderdeel van een reeks investeringen om de fabriek in Wedemark te versterken. De site in Wennebostel specialiseert zich in technologieën voor uiterst precieze, geautomatiseerde processen, en de productie van hoogwaardige producten zoals de productie van microfooncapsules in de eigen cleanroom. Om zijn focus te verscherpen investeerde het bedrijf in een nieuwe SMD-lijn in 2022, en een digitaal toolmanagementsysteem evenals tien extra productiesystemen voor microfooncomponenten in 2023. Er zitten ook nog andere maatregelen in de pipeline, waaronder de toevoeging van een geautomatiseerd SMD-opslagsysteem.

De fabriek in Brașov, Roemenië, focust zich op haar beurt op manuele productie en het finale testen en verpakken van producten. De audiospecialist investeert ook aanzienlijk in deze locatie, als onderdeel van zijn strategie voor duurzame groei, en verdrievoudigde vorig jaar de beschikbare productieruimte. In 2023 ging in totaal bijna 13 miljoen euro naar de uitbreiding van de eigen productiesites van het bedrijf. “Met onze sterke productiefaciliteiten investeren we in onze kerncompetentie – in de hoge kwaliteit van onze producten", zegt Andreas Fischer.Valentine Vialis

Communications and Local Coordinator France, Sennheiser France

Press Release_Sennheiser_Move into the Future_NL.docx

DOCX - 2.3 Mb

 

Over Sennheiser

Over het Merk Sennheiser 

Wij leven en ademen audio. We worden gedreven door de passie om audio-oplossingen te creëren die een verschil kunnen maken. Bouwen aan de toekomst van audio en onze klanten opmerkelijke geluidservaringen bieden - dat is waar het merk Sennheiser al meer dan 75 jaar voor staat. Terwijl professionele audio-oplossingen zoals microfoons, conferentiesystemen, streaming-technologieën en monitoringsystemen deel uitmaken van de activiteiten van Sennheiser electronic SE & Co. KG, worden de activiteiten met consumentenapparatuur zoals hoofdtelefoons, soundbars en spraakverbeterde hearables beheerd door Sonova Holding AG onder de licentie van Sennheiser. 


www.sennheiser.com
www.sennheiser-hearing.com